Saimaan Viitoset ry:n toimintakertomus 1998

1. Johtokunta

Johtokuntaan kuuluivat:
Pentti Laiho OH5MIU puheenjohtaja
Pentti Gröhn OH5NCZ varapuheenjohtaja
Heikki Launis OH5XO rahastonhoitaja ja jäsenrekisteri
John Ahlbom OH5NZ sihteeri
Pentti Helkilinna OH5WR jäsen

2. Tilintarkastajat

Tilintarkastajiksi vuosikokous valitsi:
Esko Lahti OH5ST
Erkki Kivinen OH5EK
Daniel Kopilow OH5PA varalla
Orvo Arkko OH5NE varalla

3. Muut toimihenkilöt


Seppo Toivari OH5KTW toimi kerhomestarina kuluneen vuoden ja kalustonhoitajana oli Auvo OH5KAY.


4.Pelastuspalvelu

Pelastupalvelutoimikunnan kokoonpano oli kuluneena toimintakautena
Pentti Helkilinna OH5WR
Erkki Kivinen OH5EK
Pentti Laiho OH5MIU
Joni-Pekka Kurronen OH5BZR
Kari Cajander OH5WL
Hanna Ruokoniemi OH5JEK

5. Toiminta


Kerhoillat ovat jatkuneet läpi vuoden, maanantaisin alkaen noin kello 18.30. Vieraskirjaan kuitattuja käyntejä kerholla ja eri tilaisuuksissa on kertynyt vuoden aikana noin 820 (eli likimain 15,5/vko), jossa on vähennystä edellisestä vuodesta noin 5 % eli kuittausten määrissä on palattu noin vuoden 1996 tasolle . Vilkkain kuukausi oli elokuu (93 merkintää) ja hiljaisinta oli kuten tavallista häinäkuussa (49). Kävijämäärät kerholla jakautuivat edelliskausia tasaisemmin eri kuukausille.

Olavin OH5LTG vetämänä kerholla pidettiin keväällä amatööreille tarkoitettu vaativa venäjän kielen alkeiskurssi. Kurssilla opeteltiin alkeista lähtien kielioppia, venäjän lausumista ja radioliikenteessä tarvittavia fraaseja. Kurssin aloitti seitsämän kerholaista, joista neljä (John OH5NZ, Orvo OH5NE, Kurre OH5BZR ja Pentti OH5MIU) ennestään kielen alkeita osannutta jaksoi käydä tunneilla kevääseen asti. Olavi oli koonnut tiiviin monistepaketin kieliopin alkeista ja radiotermistöstä. Lisäksi erityisen hyvää kurssilla oli venäjän ääntämisen opetus. Kurssin monisteita voi kysyä mm. OH5MIU:lta. Kiitos vielä kerran Olavilla hyvästä kurssista.

Kerholla on nyt omat kotisivut internettiin http:\\www.etela-karjala.fi/yhdistykset/viitoset. Kesäkuussa saimme kirjeen 'Etelä-Karjalan tietomaakunta'-projektilta, jossa tarjottiin mahdollisuutta pystyttää ilmaiseksi oma kotisivu projektin palvelimelle. Sivuilta löytyvät mm. kerhon yhteystiedot, säännöt ja edellisen vuoden (1997) toimintakertomus sekä mm. valokuvia ja linkki SRAL:n sivuille. Sivuja päivitetään, joten kommentteja, ehdotuksia ja materiaalia otetaan vastaan.

Kerhon kesäleiri järjestettiin Virranniemessä elokuun 28-30. Leirille oli keväällä kutsuttu vieraaksi venäläisiä radioamatöörejä Pietarin kerhosta RZ1CWE, jotka olivat ottaneet osaa edellisen vuoden OH5AB/MVI Ravansaari peditioon. Paikalle saapuikin pietarilaisista Alex RV1AC, Vlad RW1CW ex UA0ZDD ja toinen Alex RM1AS. Lisäksi Svetogoskista leirillä vieraili Boris UA1CCE poikansa Sashan UZ1CXX kanssa. Vieraiden ohjelmasta huolehti pääasiassa Ravansaarella mukana olleet kerhon jäsenet, jotka kierrättivät venäläisiä pitkin Lappeenrantaa, Saipan pelissä ja mm. lohisopalla Saimaalla. Vieraskirjan mukaan leirillä kävi tänä vuonna 26 vierailijaa.

Keväällä järjestettyyn Punaisen ristin viestikurssiin kerhomme jäsenistä osallistuivat Olavi OH5LTG, Kurre OH5BZR ja Erkki OH5EK. Kurssi kannattaa käydä sillä siellä saa melko hyvän kuvan siitä miten ns. maallikkojen kanssa yhteistoiminta onnistuu ja mitä heiltä voi odottaa. Lauri OH5SC ja Pentti OH5MIU osallistuivat pelastuspalvelutoimikunnan kokoukseen syksyllä, jossa OH5SC valittiin edelleen jatkamaan yhteistoiminta-alueen pelastuspalvelutoimikunnan puheenjohtajana.

Toukokuussa Taipalsaarella järjestettyyn pelastuspalveluharjoitukseen, jossa harjoiteltiin turvesuon sammutusta, osallistui kerholtamme Erkki OH5EK, Pentti OH5NCZ ja Eero OH5PT.

Kesäkuun puolessa välissä kerhon amatöörejä hälytettiin tositoimiin kadonneen n. 70 vuotiaan miehen etsintään Lappeenrannan Voisalmeen. Erkki OH5EK suoritti hälytyksen perjantaina iltapäivällä, jolloin kesäisen viikonlopun tapaan on hyvin vaikea saada ketään kiinni puhelimella, mutta onneksi tarvittava määrä kerholaisia saatiin paikalle. Etsinnät jatkuivat seuraavaan tiistaihin asti eri järjestöistä tulleiden vapaaehtoisten toimesta. Lauri OH5SC oli johtamassa vapaaehtoisia yhdessä muun johtoryhmän kanssa. Kerhon jäsenistä etsintöihin otti osaa Esko OH5ES, Kari OH5WL, Erkki OH5EK, Pentti OH5WR, Olavi OH5LTG ja Pentti OH5MIU. Heille kiitos toiminnasta vaikka tällä kertaa etsintä ei tuottanut haluttua tulosta.

Vuoden 1995 marraskuussa tapahtuneessa vesivahingossa vaurioituneesta kerhon kannettavasta, pelastuspalvelulaukkuun kuuluvasta tietokoneesta on viimeikin saatu taas käyttökelpoinen hyvän ja pitkällisen valohoidon sekä ahkeran kovalevyn kuormituksen jälkeen Juha OH5NXO sai sen viimein formatoitua kesäleirillä ja toimimaan 'luotettavasti'.

Syyskuun puolessa välissä kerholla järjestettiin huutokauppa, jossa kaupattiin kavavalta lahjoituksena saatuja romuradioita, tietokoneita, puhelimia ja muuta elektroniikkaa. Myynnistä kertyi kerholle tuloja noin sata markkaa. Osa laitteista annettiin kesäleirillä vierailleiden Pietarilaisten amatöörien mukaan.

Syksyllä lokakuusssa kerholla alkoi radioamatöörikurssin kahdeksan opiskelijaa, joiden lisäksi myöhemmin mukaan liittyi vielä yksi oppilas. Opettajina toimivat Heikki OH5XO, Nils OH5MW ja Pentti OH5WR.

Syyskuun lopulla saapui kerholle tieto Erkki Granath OH5RH:n kuolemasta. Erkki oli sekä Suomen Radioamatööriliiton että kerhomme pitkäaikainen kunniajäsen. Pentin OH5WR laatimat muistosanat ovat luettavissa Radiamtööri-lehden numerosta 11/1998.

Joulukahvit linkillä juotiin joulukuun 14 päivän kerhoillassa noin 25 kerholaisen voimin. Kerholle on hankittu uusi tietokone , jossa on DOS-, Windows 95- ja LINUX- käyttöjärjestelmät. Mikäli jolta kulta löytyy amatööriaiheisia vapaassa jakelussa olevia tai share-ware ohjelmia, voi niitä kopioidan kerhon koneelle muiden kerholaisten käyttöön. Koneelta löytyvät mm. CallBook 1998 ja kerhon internet-kotisivut.. Koneen 15" värinäytön on Pekka OH5LFT antanut kerhon käyttöön. Koneen varustus antaa mahdollisuuden käyttää sitä esim. SSTV-lähetysten vastaanottoon, joten halukkaat kokeilemaan ja virittämään laitteita. Joulun tienoilla saapui kerholle ostettu omalla taajuuslaskurilla varustettu antennianalysaattori, jota kerhon jäsenet voivat lainata. Laitteen toiminta-alue on 1.8-170MHz.

Kerhon puolesta viitospiirin bulletiinit luki(sunnuntaisin klo 09.45 sa, 3.685 ja 145.550MHz) kevätkaudella Vesa OH5MNH ja syksyllä John OH5NZ.

Viitospiirin kerhojen yhteispalaverin järjestämisvuoro oli viime keväänä Elimäen kerholla. OH5AB:n puolesta kokoukseen otti osaa Vesa OH5MNH ja Lauri OH5SC.

Kerhon puhetoistin kahdella metrillä oli toimintakunnossa koko vuoden Joutsenon TV-mastossa (OH5RAB 145.775/145.175MHz). Lappeenrannan palolaitoksen letkutornissa oleva 70cm alueen toistin on sen sijaan kärsinyt vioista, mutta syksystä alkaen sekin on saatu toimimaan Vesan OH5MNH toimesta (OH5RUB 434.775/433.175MHz).

Kerho on ylläpitänyt pakettiradiopostilaatikkoa ja DX-Clusteria Vesan OH5MNH:n toimiesssa sysopina. Ajoittaiset systeemien jumittumiset on saatu korjattua periaatteella virrat pois ja takaisin päälle. Runkoverkon toistinasemat Pyhällössä ja linkillä ovat myös toimineet luotettavasti toimintakauden aikana. Runkoverkkoon on voinut päästä Lappeenrannasta kahden metrin noden OH5RCB-2 kautta taajuudella 144.875MHz.


6. Talous

Kerhon talous on melko hyvässä kunnossa ja olemme pystyneet hankkimaan mm. antennianalysaattorin ja kerhokäyttöön sopivan tehokkaan tietokoneen (ilman kuvaputkea) sekä varautumaan uuden maston aiheuttamiin kustannuksiin.


7. Jäsenkunta

Kerhon jäseluetteloa karsittiin perusteellisesti alku kesästä ja sieltä poistettiin mukana olleita, mutta jäsenmaksunsa useana vuotena laiminlyöneitä, joten jäsenmäärä oli vuoden lopussa noin 84 henkilöä.


8. Tutkijakunta

Toimikausi jatkuu vuoden 1999 loppuun.


Tutkijakunnan jäsenet:
Heikki Launis OH5XO, puheenjohtaja
Nils-Erik Sandren OH5MW
Antti Saukkonen OH5KRM
Pekka Rämä OH5WP
Juha Nurmela OH5NXO

Vakuudeksi: Lappeenrannassa 11.01.1999, Pentti Laiho OH5MIU, puheenjohtaja